Nutritional and socioeconomic profile of the elderly admitted in the medical care of a university hospital

Authors

DOI:

https://doi.org/10.20435/multi.v25i61.2703

Keywords:

hospitalization, nutritional status, malnutrition

Abstract

The world population goes through an aging process, with the elderly being more susceptible to changes in nutritional status; therefore, they should always be evaluated for early intervention. The objective was to trace the nutritional and socioeconomic profile of elderly people admitted to the emergency medical service of a university hospital. This is a cross-sectional, prospective study, sample by convenience, carried out in the first 48 hours of hospitalization in the green, yellow, and red areas of the Brazilian National Health Service. We evaluated 100 elderly people of both sexes, through a socioeconomic form, MNA®-SF screening, and nutritional assessment. There was a malnourished majority or under nutritional risk, with a male prevalence and a strong relationship with weight loss, decreased intake, stress, and acute illness. Thus, there was greater sensitivity of MNA®-SF in the early identification of nutritional risk even in eutrophic or overweight patients by BMI. It is suggested to undertake further studies associating neuropsychological disorders in the elderly and their influence on nutritional status at hospitalization.

Author Biographies

Danielle Rolim Ferreira Gomes, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Pós-graduanda em Nutrição Clínica pela Universidade Estácio de Sá. Especialização em Intensivismo e Urgência e Emergência pelo Programa de Residência Multiprofissional em Atenção ao Paciente Crítico do Hospital Universitário Maria Aparecida Pedrossian, Universidade Federal de Mato Grosso do Sul  (HUMAP/UFMS). Graduada em Nutrição pela Universidade Anhanguera-Uniderp. Docente do curso de Nutrição da Universidade Anhanguera-Uniderp.

Fernanda Zanoni Cônsolo, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora e mestre em Saúde e Desenvolvimento na Região Centro-Oeste pela Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Pós-graduada em Nutrição Clínica. Graduada em Nutrição pela Universidade Católica Dom Bosco. Professora adjunta do curso de Nutrição da UFMS. Tutora e docente do Programa de Residência Multiprofissional em Saúde, área de concentração: Atenção ao Paciente Crítico (PREMUS-APC)

Fabiane La Flor Ziegler Sanches, Universidade Federal do Mato Grosso do Sul (UFMS)

Doutora e mestre em Alimentos e Nutrição pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Especialista em Terapia Nutricional e Nutrição Clínica pelo Ganep Nutrição Humana. Graduada em Nutrição pelo Centro Universitário Franciscano (UNIFRA) e em Farmácia pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Professora adjunta III da Faculdade de Ciências Farmacêuticas, Alimentos e Nutrição (FACFAN) da Universidade Federal de Mato Grosso do Sul (UFMS). Coordenadora de Gestão Acadêmica da FACFAN. Tem experiência na área de Nutrição Clínica, Nutrição Esportiva, Ciências de Alimentos e Experimental.

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Published

2021-03-30

How to Cite

Ferreira Gomes, D. R., Cônsolo, F. Z., & Sanches, F. L. F. Z. (2021). Nutritional and socioeconomic profile of the elderly admitted in the medical care of a university hospital. Multitemas, 25(61), 203–222. https://doi.org/10.20435/multi.v25i61.2703