Bibliometric analysis of scientific production on unconventional food plants
DOI:
https://doi.org/10.20435/inter.v24i2.3830Keywords:
PAN, bibliometrics, food sovereignty, food security, food diversityAbstract
Unconventional food plants (PANC) are spontaneous or cultivated plants capable of expanding the sources of nutrients available to the population and promoting food sovereignty and security. Despite the potential that PANC represent, most native species in Brazil are not part of the most consumed food group in the country. The objective of this work was to analyze the state of the art of academic research related to PANC, using a bibliometric analysis of research and world scientific production on the subject. A total of 2.056 articles were identified from research with 50 search terms, of which 26 returned results. An increase in publications on the topic was observed, especially since 1996. The most relevant source on the topic is the Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine. The United States ranks first in terms of the number of citations on the subject and Brazil ranks 28th. Words such as wild, edible, plant, flowers, food, traditional, indigenous, and plants were the most cited in article titles. Despite the increase in research on the subject, the scenario is still incipient considering the large number of plants understood as “unconventional” existing.
References
ALMEIDA, Martha Elisa Ferreira; CORREA, Angelita Duarte. Utilização de cactáceas do gênero Pereskia na alimentação humana em um município de Minas Gerais. Ciência Rural, Santa Maria, v. 42, n. 4, p. 751–6, 2012. Disponível em: https://www.scielo.br/j/cr/a/rLppTDpRG5drzknZ6Kb5Tkc/?format=pdf&lang=pt. Acesso em: 31 jan. 2023.
BIONDO, Elaine; CEMIN, Paloma; SIMIONI, Carine; KOLCHINSKI, Eliane; SANT’ANNA, Voltaire; ZAMBIASI, Isabel. Caracterização citogenética e ecológica de populações de mamãozinho-do-mato (Vasconcellea quercifolia A. St. Hill – Caricaceae) uma planta alimentícia não convencional pouco explorada. Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 8, n. 2, p. 1-4, 2013. Disponível em: https://revistas.aba-agroecologia.org.br/cad/article/view/14558/9892. Acesso em: 10 maio 2022.
BRACK, Paulo. Plantas alimentícias não convencionais. Agriculturas, Rio de Janeiro, v. 13, n. 2, p. 4–6, 2016. Disponível em: http://aspta.redelivre.org.br/files/2016/08/Agriculturas_V13N2.pdf. Acesso em: 10 maio 2022.
COSTA, Eronita de Aquino. Nutrição e Fitoterapia: tratamento alternativo através das plantas. Petrópolis: Editora Vozes, 2012.
FACCO, Vinicius Antonio Banzato. Alternativas aos impérios agroalimentares a partir do campesinato agroecológico: as experiências do acampamento agroflorestal José Lutzenberger (MST – Antonina/PR). Revista NERA, Presidente Prudente, v. 18, n. 29, p. 70-100, 2015. Doi: https://doi.org/10.47946/rnera.v0i29.3344
FOOD AND AGRICULTURE ORGANIZATION OF THE UNITED NATIONS (FAO). Relatório O Estado da Segurança Alimentar e Nutrição no Mundo 2020. Portal FAO, [s.l.], 2020. Disponível em: http://www.fao.org/3/ca9692en/online/ca9692en.html. Acesso em: 10 maio 2021.
FLECK, Matheus. Número cromossômico, comportamento meiótico e viabilidade de grãos de pólen em populações de Vasconcellea quercifolia A.St.Hill. (Caricaceae) nativas no Vale do Taquari. Revista Eletrônica Científica Uergs, Porto Alegre, v. 1, n. 1, p. 19–24, 2015. Doi: https://doi.org/10.21674/2448-0479.11.19-24
FUHR, R. Levantamento de plantas alimentícias não convencionais (PANC) no município de Pato Branco-PR. 2016. 66f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Pato Branco, 2016. Disponível em: https://repositorio.utfpr.edu.br/jspui/bitstream/1/14084/2/PB_COAGR_2016_31.pdf. Acesso em: 31 jan. 2023.
GORDILLO, Gustavo; JERÓNIMO, Obed Méndez. Seguridad y soberania alimentarias (documento base para discusión). Portal FAO, [s.l.], 2013. Disponível em: https://www.fao.org/3/ax736s/ax736s.pdf. Acesso em: 15 jun. 2021.
HORTIFRUTI SABER E SAÚDE (Brasil). PANC: conheça as plantas alimentícias não convencionais. Brasília: Blog Hortifruti Saber e Saúde, 2020. Disponível em: https://saberhortifruti.com.br/PANC/. Acesso em: 1º ago. 2022.
JACOB, Michelle Medeiros. Biodiversidade de plantas alimentícias não convencionais em uma horta comunitária com fins educativos. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, v. 15, p. 1-17, 2020. DOI: https://doi.org/10.12957/demetra.2020.44037
KEW ROYAL BOTANIC GARDENS. State of the World’s Plants and Fungi. Londres: Sfumato Foundation, 2020. Disponível em: https://www.kew.org/sites/default/files/2020-10/State%20of%20the%20Worlds%20Plants%20and%20Fungi%202020.pdf. Acesso em: 5 maio 2021.
KINUPP, Valdely Ferreira; LORENZI, Harri. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) no Brasil: guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. São Paulo: Instituto Plantarum de Estudos da Flora, 2014. Disponível em: http://www.nossacasa.net/biblioteca/PANC_identifica%C3%A7%C3%A3o.pdf. Acesso em: 10 jan. 2022.
KINUPP, Valdely Ferreira; BARROS, Ingrid Bergman Inchausti. Riqueza de plantas alimentícias não-convencionais na região metropolitana de Porto Alegre, Rio Grande do Sul. Revista Brasileira de Biociências, v. 5, n. 1, Porto Alegre, p. 63–5, 2007. Disponível em: http://www.ufrgs.br/seerbio/ojs/index.php/rbb/article/view/92. Acesso em: 12 abr. 2021.
LIBERALESSO, Andréia Maria. O futuro da alimentação está nas plantas alimentícias não convencionais (PANC)? 2019. 81f. Dissertação (Mestrado em Agronegócios) – Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre, 2019. Disponível em: https://lume.ufrgs.br/bitstream/handle/10183/197796/001096839.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Acesso em: 1º jun. 2022.
MOORTHY, Narayana. Physicochemical and Functional Properties of Tropical Tuber Starches: a review. Biosynthesis Nutrition Biomedical, Nova York, v. 54, n. 12, p. 559–92, 2002. Disponível em: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/1521-379X%28200212%2954%3A12%3C559%3A%3AAID-STAR2222559%3E3.0.CO%3B2-F. Acesso em: 1º mar. 2022.
OLIVEIRA, Luiz Felipe Candido; CASTRO, Sergio Duarte de. Soberania alimentar. Estudos Vida e Saúde, Goiânia, v. 40, n. 3, p. 311–20, 2013. Doi: http://dx.doi.org/10.18224/est.v40i3.3108
ORGANIZAÇÃO DAS NAÇÕES UNIDAS (ONU). Covid-19 aumenta desnutrição para bilhões de pessoas na Ásia-Pacífico. Portal ONU NEWS, Cidade, Nova York, 2021. Disponível em: https://news.un.org/pt/story/2021/01/1739322. Acesso em: 2 fev. 2022.
PLANO ESTADUAL DE AGROECOLOGIA E PRODUÇÃO ORGÂNICA (PLEAPO). Rio Grande Agroecológico – 2016-2019. Porto Alegre: Secretaria do Desenvolvimento Rural, Pesca e Cooperativismo do Rio Grande do Sul [SDR/RS], 2016. Disponível em: https://www.sema.rs.gov.br/upload/arquivos/201804/11112219-pleapo.pdf. Acesso em: 2 fev. 2022.
RITTER, Mara Rejane; SILVA, Taline Cristina; ARAÚJO, Elcida de Lima; ALBUQUERQUE, Ulysses Paulino. Bibliometric analysis of ethnobotanical research in Brazil (1988-2013). Acta Botanica Brasilica, Brasília, v. 29, n. 1. p. 113–9, 2014. Doi: https://doi.org/10.1590/0102-33062014abb3524
ROSANELI, Caroline, Filla; RIBEIRO, Ana Lúcia Cardoso; ASSIS, Luana de; SILVA, Tânia Mara de; SIQUEIRA, José Eduardo de. A fragilidade humana diante da pobreza e da fome. Revista Bioética, Brasília, v. 23, n. 1, p. 89–7, 2015. Doi: https://doi.org/10.1590/1983-80422015231049
SAMUELSEN, Anne Berit. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. Journal of Ethnopharmacology, Oslo, v. 71, n. 1 p. 1–21, 2000. Doi: https://doi.org/10.1016/S0378-8741(00)00212-9
SANTOS, Giselle Caetano; ARCOVERDE, Ana Cristina Brito. Pobreza: conceitos, mensuração e enfrentamento no Brasil. In: JORNADA INTERNACIONAL DE POLÍTICAS PÚBLICAS, 5., 2011, Maranhão. Anais [...]. São Luís: Universidade Federal do Maranhão, 2011. Disponível em: http://www.joinpp.ufma.br/jornadas/joinpp2011/CdVjornada/JORNADA_EIXO_2011/DESIGUALDADES_SOCIAIS_E_POBREZA/POBREZA_CONCEITOS_MENSURACAO_E_ENFRENTAMENTO_NO_BRASIL.pdf. Acesso em: 15 maio 2021.
SANTOS, Fernando Passos; MARTINS, Leila Chalub. Agroecologia, consumo sustentável e aprendizado coletivo no Brasil. Educação e Pesquisa, São Paulo, v. 38, n. 2, p. 462–83, 2012.
SIMOPOULOS, Artemis. Omega-3 Fatty Acids and Antioxidants in Edible Wild
Plants. Biological Research, Santiago, v. 37, n. 2, p. 263–77, 2004. Doi: http://dx.doi.org/10.4067/S0716-97602004000200013
SOUZA. Amanda; PEREIRA, Rosangela; YOKOO, Edna; LEVY, Renata; SICHIERI, Roseli. Alimentos mais consumidos no Brasil: inquérito nacional de alimentação 2008-2009. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 47, n. 1, p. 190–99, 2013.
TERRA, Simone Braga; VIERA, Carla Thais Rodrigues. Plantas Alimentícias Não Convencionais (PANCs): levantamento em zonas urbanas de Santana do Livramento, RS. Ambiência Guarapuava (PR), Guarapuava, v. 15, n. 1, p. 112–30, jan./abr. 2019. Doi: http://dx.doi.org/10.5935/ambiencia.2019.01.07
TERRA, Simone Braga; FERREIRA, Bruna Pereira. Conhecimento de plantas alimentícias não convencionais em assentamentos rurais. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, v. 15, n. 2, p. 221–8, 2020. Doi: http://dx.doi.org/10.18378/rvads.v15i2.7572
TULER, Amélia Carlos; PEIXOTO, Ariane Luna; SILVA, Nina Claudia Barbosa. Plantas alimentícias não convencionais (PANC) na comunidade rural de São José da Figueira, Durandé, Minas Gerais, Brasil. Rodriguésia, Rio de Janeiro, v. 70, p. 1–12. 2019. Doi: https://doi.org/10.1590/2175-7860201970077
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Ana Flavia Padilha, Silmara Rodrigues Pietrobelli, Giovana Faneco Pereira, Taciane Finatto, Nuno Rodrigo Madeira, Thiago de Oliveira Vargas
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Direitos Autorais para artigos publicados nesta revista são do autor, com direitos de primeira publicação para a revista. Em virtude de aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.