Typical cuisine on the Brazil-Paraguay border: the recognition of the “chipa” as a food heritage
DOI:
https://doi.org/10.20435/inter.v23i3.3695Keywords:
cuisine, border, tourism, income, food heritageAbstract
The article aims to understand theoretical and cultural aspects related to the typical cuisine of the Brazil-Paraguay border from the analysis of the “chipa” as an alternative element to income generation and as a potential for geographic indication in strengthening local tourism. The research evaluated a sample by adhesion of 4 (four) traditional Ñas in the region, sellers and producers of artisanal “chipas”, mapped from the field observations and the tacit knowledge of the researchers. For the analysis, we considered the economic theories, geographical indication, and cultural heritage. The results showed that the level of differentiation and the commercialization channels used are factors that interfere in the creation and distribution of the added value of the product in the artisanal process of “chipa” production. It was possible to conclude that the typicality of regional cuisine, when preserved and valued by the local population, is an important element for the generation of income, based on what indicate the references on geographical indication and cultural heritage.
References
BARQUERO, A. V. Desenvolvimento endógeno em tempos de globalização. Porto Alegre: FEE/UFRGS, 2001.
BELEZE, R. L.; BAHLS, A. A. D. S. M.; KRAUSE, R. W. O valor atribuído à culinária tradicional: o caso do visitante do Parque Nacional dos Lençóis Maranhenses – MA. Revista Turismo em Análise, v. 29, n. 2, p. 312–31, 2018. Doi : https://doi.org/10.11606/issn.1984-4867.v29i2p312-331
BESSIS, S. Mille et une bouches. Cuisines et identités culturelles. Paris, Editions Autrement, série mutations/mangeurs, 1995.
BOECHAT, A. M. F.; ALVES, Y. B. O uso da indicação geográfica para o desenvolvimento regional: o caso da carne do Pampa Gaúcho. In: ENCONTRO INTERNACIONAL DE PRODUÇÃO CIENTÍFICA CESUMAR – EPCC, 25 a 28 out. 2011, Maringá. Anais [...]. Maringá: Cesumar, 2011.
BRAVO, E.; MONTEVERDE, M. Hijos del maíz – maíz patrimonio de la humanidad: red por una América Latina Libre de Transgénicos. Quito: RALLT, 2012. Disponível em: http://www.rallt.org/PUBLICACIONES/libro%20del%20maiz%20completo.pdf. Acesso em: 26 nov. 2019.
CABRAL, B. L. F.; TEIXEIRA JÚNIOR, D. Turismo de base comunitária e cultura alimentar: um estudo de caso no litoral do Paraná. Caderno Virtual de Turismo, Rio de Janeiro, v. 20, n. 3, p. 67–84, 2020. ISSN: 16776976.
CONTRERAS J; GRACIA, M. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.
COSTA, E. R. C. As indicações geográficas como elementos fortalecedores para atividade turística. Turismo – Estudos & Práticas, Mossoró, v. 3, n. 1, p. 25–50, jan./jun., 2014.
DIEZ-GARCIA, R. W.; CASTRO, I. R. RIBEIRO DE. A culinária como objeto de estudo e de intervenção no campo da Alimentação e Nutrição. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 16, n. 1, p. 91–8, jan. 2011. DOI: https://doi.org/10.1590/S1413-81232011000100013.
FERREIRA, A. B. H. Miniaurélio século xxi escolar: o minidicionário da língua portuguesa. Rio de Janeiro: Nova Fronteira, 2000.
FISCHLER, C. El (h)omnívoro: el gusto, la cocina y el cuerpo. Barcelona: Anagrama, 1995.
GAROFALO, S. Cocina paraguaya: tradicional y contemporánea. Asunción: Comisión Nacional del Bicentenario, 2011.
GODOY, Z. I. M. El chipá y el sello femenino: memorias de mujeres paraguayas que componen el patrimonio del Paraguay. 2019. Dissertação (Mestrado em Memória Social e Patrimônio Cultural) – Programa de Pós-Graduação em Memória Social e Patrimônio Cultural, Instituto de Ciências Humanas, Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2019. Disponível em: https://wp.ufpel.edu.br/ppgmp/files/2019/08/Dissertacao-de-Mestrado-ZULMA-MASI-VERSAO-FINAL-2019.pdf. Acesso em: 19 out. 2019.
GONTIJO, C. As transformações do sistema de patentes, da Convenção de Paris ao Acordo Trips: a posição brasileira. Berlin: FDCL/Gneisenaustr. 2a, 2005.
HERNÁNDEZ-RAMÍREZ, Javier. Cuando la alimentación se convierte en gastronomía. Procesos de activación patrimonial de tradiciones alimentarias. Cultura-hombre-sociedad, v. 28, n. 1, p. 154-176, 2018.https://www.scielo.cl/scielo.php?pid=S0719-27892018000100154&script=sci_arttext&tlng=en
INSTITUTO DO PATRIMÔNIO HISTÓRICO E ARTÍSTICO NACIONAL [IPHAN]. O registro do patrimônio imaterial: dossiê final das atividades da Comissão e do Grupo de Trabalho Patrimônio Imaterial. Brasília: Ministério da Cultura/ IPHAN, 2012.
KAKUTA, S. M.; SOUZA, A. I. L.; SCHWANKE, F. H.; GIESBRECHT, H. O. Indicações geográficas: guia de respostas. Porto Alegre: Sebrae RS, 2006.
KATZ E. Alimentação indígena na América Latina: comida invisível, comida de pobres ou patrimônio culinário? In: REUNIÃO BRASILEIRA DE ANTROPOLOGIA – RBA, 26., 1 a 4 jun. 2008, Porto Seguro, BA. Anais [...]. Porto Seguro: RBA, 2008.
KON, A. Economia industrial. São Paulo: Nobel, 1999.
KRUCKEN, L. Design e território: valorização de identidades e produtos locais. São Paulo: Studio Nobel, 2009.
MACIEL, M. E. Cultura e alimentação ou o que têm a ver os macaquinhos de Koshima com Brillat-Savarin? Horizontes Antropológicos, Porto Alegre, v. 7, n. 16, p. 145–56, 2001. ISSN 0104-7183.
MAIORKI. G. J.; DALLABRIDA. V. R. A indicação geográfica de produtos: um estudo sobre sua contribuição econômica no desenvolvimento territorial. In: DALLABRIDA, V. R. (Org.). Indicação geográfica e desenvolvimento territorial: reflexões sobre o tema e potencialidade no Estado de Santa Catarina. São Paulo: LiberArs, 2015.
MATTA. R. El patrimonio culinario peruano ante Unesco: alguns reflexiones de gastro-política, desigualdades. desiguALdades.net – Research network on interdependent inequalities in Latin America, Berlin, 2012. 45 p. (Working Paper Series, n. 28).
MEDEIROS, S. A. Introdução à gastronomia. 2014. [s.l.]: [s.n.], 2014. Disponível em: https://sisacad.educacao.pe.gov.br/bibliotecavirtual/bibliotecavirtual/texto/CadernodeRBIntroduoGastronomiaRDDI.pdf. Acesso em: 4 abr. 2022.
MENASCHE, R.; ALVAREZ, M.; COLLAÇO, J. Alimentação e cultura em suas múltiplas dimensões. In: MENASCHE, R.; ALVAREZ, M.; COLLAÇO, J. (Org.). Dimensões socioculturais da alimentação: diálogos latinoamericanos. Porto Alegre: UFRGS, 2012. p. 7–28.
MINTZ, S. W. Comida e antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais, [s.l.], v. 16, n. 47, p. 31–42, 2001. Disponível em : http://www.scielo.br/pdf/rbcsoc/v16n47/7718. Acesso em: 4 abr. 2022.
MIRÓ, M. Alimentación y religiosidad paraguaya. Asunción: Servilibro S.R.L, 2001.
NASCIMENTO, J. S.; NUNES, G. S.; BANDEIRA, M. G. A. A importância de uma indicação geográfica no desenvolvimento do turismo de uma região. Revista Geintec-Gestao Inovação e Tecnologias, [s.l.], v. 2, n. 4, p. 365–77, 2012.
NOBRE, C. K. Ar livre e carne em abundância: um estudo histórico-cultural do gaúcho e sua alimentação no século XIX. 2011. Dissertação (Mestrado em História) – Universidade Federal de Santa Maria, Santa Maria, RS, 2011.
POULAIN, J. P. Sociologias da alimentação: os comedores e o espaço social alimentar. 2.ed. Florianópolis: UFSC, 2013.
REINHARDT, J. C. Dize-me o que comes e te direi quem és: alemães, comida e identidade. Tese (Doutorado em História) – Universidade Federal do Paraná, Curitiba, 2007.
RIBEIRO, J. N.; ANDRADE, T. S.; BRAGHINI, C. R. Sabores, saberes e o desenvolvimento do ecoturismo na comunidade Mem de Sá, Itaporanga D’Ajuda, estado de Sergipe. Pasos-Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, Espanha, v. 12, n. 2, p. 409–24, 2014.
ROQUE, A. P. A gastronomia como propulsor do desenvolvimento turístico de lugares: estudo em três municípios missioneiros. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento – Gestão empresarial) – Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul, Ijuí, 2017.
SACCO DOS ANJOS, F.; SILVA, F. N.; CALDAS, N.V. In: DALLABRIDA, V. R. (Org.). Território, identidade territorial e desenvolvimento regional: reflexões sobre Indicação Geográfica e novas possibilidades de desenvolvimento com base em ativos com especificidade territorial. São Paulo: LiberArs, 2013. p. 159–96.
SAMPAIO, I. Cheiros & sabores de Mato Grosso do Sul. Campo Grande: Alvorada, 2012.
SCHLÜTER, R. G. Gastronomia e turismo. São Paulo: Aleph, 2003.
SERNA, A. N. O. Memorias, saberes y sabores: una experiencia culinaria en la Plaza de Mercado de Riosucio, Caldas, Colombia. In: TURISMO y gastronomia. [s.l.]: [s.n.], 2021. p. 101.
SERRATO GARCÍA, M. A.; RAYAS CARBAJAL, V. M.; MURILLO SALGADO, R. T.; DÍAZ REBOLLEDO, J. Á. La cultura gastronómica p’urhépecha como un gran activo turístico en Michoacán. Pasos – Revista de Turismo y Patrimonio Cultural, [s.l.], v. 9, n. 4, p. 681–9, 2011. https://riull.ull.es/xmlui/bitstream/handle/915/16316/PS_09_4_%282011%29_16.pdf?sequence=1&isAllowed=y Acesso em: 4 abr. 2022.
SOARES, C. Cozinha simples, mesa farta: os requintes da gastronomia mediterrânea grega antiga (Arquéstrato, séc. IV a. C.). Patrimónios Alimentares d'Aquém e Além-mar. Imprensa da Universidade de Coimbra: Annablume, 2016. p. 479–498
SONATI, J. G.; VILARTA, R.; SILVA, C. C. Influências culinárias e diversidade cultural da identidade brasileira: imigração, regionalização e suas comidas. In: MENDES, R. T.; VILARTA, R.; GUTIERREZ, G. L. (Org.). Qualidade de vida e cultura alimentar. [s.l.]: Ipes Editora, 2009. p. 137–47. V. 1.
SOUZA, M. L. L. Comunidade de Jupiá em Três Lagoas/MS: estudo de caso com enfoque no turismo gastronômico como estratégia de desenvolvimento local. 2007. Dissertação (Mestrado em Desenvolvimento Local) – Universidade Católica Dom Bosco, Campo Grande, MS, 2007.
TONIETTO, J. Vinhos brasileiros de 4ª geração: o Brasil na era das indicações geográficas. Embrapa Uva e Vinho, Bento Gonçalves, Comunicado Técnico (INFOTECA-E), 2003.
TORRECILHA, M. L. A gestão compartilhada como espaço de integração na fronteira: Ponta Porã (Brasil) e Pedro Juan Caballero (Paraguai). São Paulo, 2013. 180 f. Tese (Doutorado em Filosofia, Letras e Ciências Humanas) – Universidade de São Paulo, SP, 2013.
ZUIN, L. F. S.; ZUIN, P. B. Produção de alimentos tradicionais contribuindo para o desenvolvimento local/regional e dos pequenos produtores rurais. Revista Brasileira de Gestão e Desenvolvimento Regional, Taubaté, v. 4, n. 1, p. 109–27, 2008.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Interações (Campo Grande)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Direitos Autorais para artigos publicados nesta revista são do autor, com direitos de primeira publicação para a revista. Em virtude de aparecerem nesta revista de acesso público, os artigos são de uso gratuito, com atribuições próprias, em aplicações educacionais e não-comerciais.